Sunday, 17 July 2011

HUTANG

satu expression wa apabila wa sudah mula fedap untuk meminta balik hutang2,,

kalau sebut bab meminjam, pehhh lu lah org no satu,, tapi jam nk bayar nye malas,, FYI,, sebut pasal berhutang nih effect dia besar beb,, time susah, member lu lah tempat lu meminjam,, jam lu senang? caitt,, puii,, sikit lu tak igt kan mmber2 lu,, paling sedap lu bley buat2 lupa pasal hutang lu,, demmn it,, panasss,,
ce lu org pikir, time lu meminjam kt mmber lu nih, silap2 dia pn tak berapa nk berduit sgt, tp dek kesian kan lu, sggup tu bagi lah pinjam sikit,, kononnya member sampai mati lah konon,, jam ssh sme2, jam senang lu sorg2,, ape punya manusia la lu nih,, apa guna ada akal?
bawak2 la bayar hutang nih beb,, tak kisah la hutang apa pun,, hutang mmber ke, hutang ptptn ke, hutang mara, hutang bank dan apa shja lah hutang2 lu malah hutang dgn adik beradik lu sekali pn,, sebab benda nih di bawa ke mati beb,, tak takut? owh lupa, lu org mane takut dosa maa,,

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: 
 ”Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”
[Riwayat al-Baihaqi].

4 comments:

kaklong said...

tu memang beso..bab nk baya blk memang liat...yg heran dio buek dekkk..yo...cehhh!

KennyArmada said...

tu la pasal long,, den smpai maleh nk mintak dah,, toba lak muko kito jo an,, dio yg boghutang, kito lak pg jumpo dio,, caittt

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehehe, hari tu rasenye BL ade baca tips nak mintak hutang :hihi....style gaklah cara dia...

dia pg minta depan org...."rase2 ko ade pinjam duit aku kan" lebey kurng cmtu lah...huhu ce try =p

anahiettah afibs said...

shohih.. kutip hikmah. Pahala orang yang mberi hutang lebih besar dari yg mberi sedekah bab orang yang meminta sedekah dalam keadaan meminta sedangkan dia mempunyai harta. bbeza ngan yg mminta pinjaman x akan meminjam kecuali kerana sesuatu keperluan” (Ibn Majah dan Baihaqi).